Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Thursday, 12 january 2012 | Financial Times, Salvador Garcia

Català

Lliçons al Financial Times? (II)

(article publicat al blog de Salvador Garcia, membre del Col·lectiu Emma)

Fa un temps vaig escriure sobre una entrevista de Manel Fuentes a Victor Mallet, corresponsal del Financial Times. Avui, sant tornem-hi. 

Escolteu l’entrevista. Hi ha un tema de formes. I hi ha un tema de fons: és el Financial Times responsable de la imatge que s’està projectant de que les autonomies, i en especial Catalunya, són les principals responsables de la situació financera de l’estat espanyol?

Algunes notes. Primer, l’incompliment del dèficit públic espanyol s’explica principalment per les CCAA (la major part del dèficit és de l’estat, però l’excés de dèficit és de les autonomies; per l’espoli fiscal i per l’incompliment dels compromisos de l’estat en el cas de Catalunya, però de forma agregada és degut a les CCAA). Segon, aquest focus en les autonomies no és exclusiu del Financial Times sinó de molts mitjans i agències de ràting, fruit d’una campanya deliberada des de Madrid que des del Col·lectiu Emma estem avisant des de fa un any i mig (arran un article del Business Week). I tercer, el Financial Times ha explicat els “centralising instincts” del nou Govern espanyol i en el passat ha parlat del dèficit fiscal català. L’evolució del Financial Times és positiva i insuficient, però no és el culpable dels nostres greuges financers.

Amb tot això el que vull dir és que si la premsa internacional apunta a les CCAA és en part perquè el sistema autonòmic espanyol és car i ineficient. I que si apunta a Catalunya és també en part perquèel deute públic català s’ha desbocatdes de Catalunya ens hem comparat amb Grècia, i perquè no s’ha fet una acció decidida i eficaç a nivell internacional per canviar aquesta imatge. I el Financial Times s’apunta a aquesta tendència, però també dóna la visió catalana del dèficit fiscal i de l’onada centralitzadora de Madrid.

Potser els catalans enlloc de buscar els culpables de tots els nostres mals a fora de Catalunya (Madrid o el Financial Times) fem el que depèn de nosaltres: pedagogia interna a Catalunya de l’espoli fiscal; i pedagogia externa a mitjans i comunitat internacional de l’ofec econòmic de Catalunya. Les declaracions del President Mas a Londres i la carta del Conseller Mas-Colell al New York Times van en aquesta direcció, i tan de bo siguin el preludi d’una ofensiva en aquesta línia (estic expressant més un desig que una convicció).

Els problemes de Catalunya no són culpa del Financial Times. Això és com culpar a la crisi a les agències de ràting oblidant la responsabilitat de cadascú de nosaltres (persones, institucions i govern). El món ens veu com una província espanyola perquè, administrativa i políticament, és el que som. El deute i dèficit heretat del Tripartit és tan real com desmesurat. El sistema de finançament actual va estar avalat per l’anterior Govern, que incloïa un partit independentista. I el nou Govern dóna suport a les mesures econòmiques del Govern de l’estat. Vaja, que abans de culpar a Madrid o al Financial Times potser els catalans ens fem mirar si tenim allò que ens mereixem o, més masoquista encara, si de fet ja tenim allò que de veritat volem.


Very bad Bad Good Very good Excellent
carregant Loading
Lectures 2138 visits   Send post Send


Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Col·lectiu Emma is a network of Catalans and non-Catalans living in different countries who have made it their job to track and review news reports about Catalonia in the international media. Our goal is to ensure that the world's public opinion gets a fair picture of the country's reality today and in history.

We aim to be recognized as a trustworthy source of information and ideas about Catalonia from a Catalan point of view.
[More info]

quadre Traductor


quadre Newsletter

If you wish to receive our headlines by email, please subscribe.

E-mail

 
legal terms
In accordance with Law 34/2002, dated 11 July, regarding information services and electronic commerce and Law 15/1999, dated 13 December, regarding the protection of personal data, we inform you that if you don’t wish to receive our newsletter anymore, you can unsubscribe from our database by filling out this form:
quadre Hosted by

      Xarxa Digital Catalana

Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia