Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Thursday, 10 february 2011 | Financial Times, Salvador Garcia

Català

Lliçons al Financial Times?

(article publicat al blog de Salvador Garcia, membre del Col·lectiu Emma)

Fa uns dies el Financial Times va escriure un article sobre les finances de la Generalitat ("Catalonia seeks to raise €11bn in fresh debt") que vaig comentar al meu blog. Bàsicament escrivia que, tot i que hi havia una comparació que no m'agradava (la de Grècia amb Catalunya) l'article era prou objectiu: explicava les necessitats de finançament de la Generalitat, el seu dèficit i deute, i que paga amb retard als proveïdors. I sí, sembla que ens hem oblidat, també recordava el dèficit fiscal:

Catalans have long complained that their region is what Mr Mas-Colell calls “structurally underfunded” because of excessive transfers to poorer regions in accordance with the Spanish constitution.

Arran l'article he rebut alguns suggeriments de que el Col·lectiu Emma respongui aquest article perquè no dóna prou importància a l'espoli. Ho havíem de fer? El Victor Mallet ha parlat altres vegades de l'espoli (com aquí i aquí) i potser abans d'exigir-li res a ell, exigim que la pròpia Generalitat denunciï de forma clara i contundent l'espoli, no? I que actuï en conseqüència, és clar. Al respecte, gran article del sempre gran Carles Boix ("Recorte presupuestario y balanza fiscal"). Quina és segons la Generalitat la principal causa del dèficit de la Generalitat del 2010? La sanitat, i no pas l'espoli! Ah, i for the record, que no hi hagi resposta pública no vol dir que des del Col·lectiu Emma no fem res.

Avui m'ha arribat, via l'amic Edward Hugh, una entrevista que han fet al Victor Mallet a Catalunya Ràdio. He sentit vergonya aliena. Lliçons de periodisme al Financial Times?
Han retret al Financial Times la mala imatge que té Catalunya. No hi tenim els catalans res a veure? I la responsabilitat de l'anterior govern, després dels increments descomunals de dèficit i deute tot i afirmar que teníem un magnífic finançament, celebrat inclòs per un partit independentista?

També critiquen que Mallet no parli del dèficit fiscal de Catalunya. Cert que en aquest article no ho fa de forma explícita, però ho ha fet en el passat, com aquí i aquí, que parla dels 60€ milions d'espoli cada dia. El propi Mallet recomana al Fuentes que llegeixi els seus articles anteriors, abans d'entrevistar a ningú caldria saber què ha escrit en el passat, sobretot si se li volem donar lliçons de res. I per cert, quantes vegades recorden cada dia a Catalunya Ràdio i a altres mitjans els 60€ milions d'espoli al dia? I quan n'ha parlat la Generalitat, donant aquestes xifres?

I sí, la situació de les regions es percep en els mercats com el principal problema per complir els objectius de dèficit de l'estat espanyol i el Financial Times també ho diu (el que va motivar fa unes setmanes del Col·lectiu Emma). I si aquesta situació no és nova (des del Col·lectiu Emma ja avisàvem el passat estiu), per què des de Catalunya estem posant al crit ara? Hem descobert ara a la premsa internacional? Des del Col·lectiu Emma hem rebut molt suport, però cal dir-ho, moltes vegades ens hem sentit molt sols.

A mi aquest article em fa ràbia, molta ràbia. I em fa ràbia perquè el que diu és veritat. I tinguem-ho clar, això va del següent: la situació actual és fruit de la mala gestió i del finançament injust de Catalunya. Avui estem retallant les despeses de la Generalitat el 10%. Què estem fent avui ja per acabar amb l'espoli fiscal? Potser menys criticar al Financial Times i més actuar. O deixar que ens segueixin espoliant, però després no ens queixem.

Fa unes setmanes que torno a dormir. No és conya: durant molt de temps ho passava fatal, veia, parlava i escrivia sobre els problemes del dèficit i deute del català, amb poc ressó i amb la sensació que pocs veien i entenien la magnitud de la tragèdia. Alguns articles són vigents avui, com "Autononisme, entre la gestió i la fallida" del setembre fins al "Les finances de la Generalitat i i un escenari polític a futur" d'octubre on explicava que estàvem en el punt de mira internacional i que això podia tenir greus conseqüències sobre la nostra autonomia.

Ara estic més tranquil: la situació és igual de complexa però ara ja ho veu tothom. I ara només depèn dels catalans si volem continuar així o ho volem canviar. I si no ho canviem després no ens queixem al Financial Times de que ens espolien. I ja de pas, tampoc prentenem donar-li gaires lliçons de periodisme, o potser abans predicar amb exemple i rigorositat.


Very bad Bad Good Very good Excellent
carregant Loading
Lectures 2151 visits   Send post Send


Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Col·lectiu Emma is a network of Catalans and non-Catalans living in different countries who have made it their job to track and review news reports about Catalonia in the international media. Our goal is to ensure that the world's public opinion gets a fair picture of the country's reality today and in history.

We aim to be recognized as a trustworthy source of information and ideas about Catalonia from a Catalan point of view.
[More info]

quadre Traductor


quadre Newsletter

If you wish to receive our headlines by email, please subscribe.

E-mail

 
legal terms
In accordance with Law 34/2002, dated 11 July, regarding information services and electronic commerce and Law 15/1999, dated 13 December, regarding the protection of personal data, we inform you that if you don’t wish to receive our newsletter anymore, you can unsubscribe from our database by filling out this form:
quadre Hosted by

      Xarxa Digital Catalana

Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia