Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Tuesday, 22 january 2013

Català

Un full de ruta per a Catalunya


Catalunya ja té un nou govern regional. Com moltes altres administracions d’Europa avui en dia, ho tindrà difícil per donar uns serveis adequats als seus ciutadans mentre procura ajudar a redreçar una economia malmesa. Amb un desavantatge afegit: ha de tractar amb un govern espanyol que no li facilitarà gens cap d’aquestes tasques. Tant se val que Catalunya sigui una societat productiva i un contribuent decisiu a les finances de l’estat. El govern central manté el control de la hisenda pública i reparteix o reté els fons com a mitjà per promoure els seus objectius polítics. I tots els missatges que arriben de Madrid indiquen que té la intenció d’aprofitar al màxim aquesta influència per limitar la llibertat d’acció dels catalans, combinant l’escanyament financer amb atacs implacables a la seva llengua i la seva cultura, incloent el sistema d’ensenyament, en un esforç per esborrar tots els signes de la seva personalitat col•lectiva.

En aquestes circumstàncies, no sorprèn que una majoria significativa de catalans com a mínim dubti de la conveniència de continuar sent una província espanyola. Això va quedar palès als resultats de les eleccions del 25 de novembre, en les quals la promesa central de la coalició guanyadora era convocar un referèndum sobre la independència. A dia d’avui, la idea té el suport de gairebé dos terceres parts del Parlament, confirmant-se així allò que els sondejos d’opinió havien predit: sigui quina sigui la seva decisió final, al voltant del 80 per cent dels catalans estan d’acord que se’ls pregunti en una votació pública sobre l’opció de desvincular-se de l’ens polític al qual ara pertanyen.

Les últimes eleccions van donar algunes claus sobre l’estat d’ànim dels catalans, però per saber exactament quants d’ells han renunciat a Espanya, no hi ha cap altra alternativa si no preguntar-los directament què volen en una votació oficial. Aquesta sembla ser la manera raonable de tirar endavant: és conseqüent amb les opinions expressades per diversos experts internacionals i és també la línia que s’ha adoptat en el procés paral•lel que s’està duent a terme a Escòcia, amb el suport del Parlament del Regne Unit i del seu govern.

A Espanya, en canvi, tothom es nega terminantment a acceptar aquesta possibilitat. En una estranya demostració d’acord, virtualment tots els grups polítics i la majoria de la opinió pública fabricada a Madrid estan units a l’hora de refusar als catalans el seu dret d’opinar sobre la qüestió. Evidentment, el sistema espanyol tem que si es permet que el poble es pronunciï hi ha el perill que triï la separació. Però hi ha una raó més fonamental que va més enllà de la por a perdre. Històricament, i fins al dia d’avui, Espanya sempre s’ha negat a reconèixer que els catalans són un poble amb una identitat nacional pròpia i que, com a tal, són un subjecte de drets col•lectius. Admetre que se’ls pot consultar en un referèndum oficial implicaria el reconeixement d’aquests drets.

Per falta d’un argument millor, enlairen la constitució de 1978 com un escut per rebutjar les reivindicacions dels catalans o com una arma per amenaçar-los en cas que triessin de depassar els seus límits estrets. Malgrat els seus orígens qüestionables sota l’ombra d’una dictadura de quaranta anys, els defensors de la fe espanyola es prenen aquest text com si es tractés de les sagrades escriptures –una vegada li han donat la interpretació que més convé als seus interessos. Aquesta posició irracional no es podrà mantenir gaire temps. El món sap que no hi ha cap llei, per molt enaltida que estigui, que pugui ser invocada per frustrar la voluntat d’un poble. I tothom a Espanya és conscient que a l’Europa d’avui un acte d’expressió democràtica no es pot impedir emprant tecnicismes legals, i encara menys amb l’amenaça o l’ús de la força.

***

A tots els sectors de la societat catalana hi ha un sentiment creixent de cansament amb Espanya. I una clara consciència del fet que, com a part d’Espanya, la seva nació no para d´anar cap avall al mateix temps que es veu privada dels instruments necessaris per aturar i invertir el declivi. Cada vegada més catalans s’adonen que el seu futur com a poble estarà en perill a menys que actuïn decididament com més aviat millor.

La coalició que governa té un mandat inequívoc per fer avançar un procés que podria portar a la separació d’Espanya. Juntament amb altres agrupacions polítiques, ha començat a traçar el full de ruta cap a una major sobirania. Per engegar aquest procés, s’espera que el 23 de gener el Parlament aprovi per una ampla majoria una declaració formal on s’afirmi el dret dels catalans a decidir sobre el seu futur. El següent pas serà començar a definir els detalls d’un pla transparent i inclusiu cap a un referèndum popular sobre la independència.

El govern espanyol faria bé de no interferir en aquest procés si vol salvar les seves credencials com a democràcia. De fet, es difícil veure com li seria possible obstaculitzar o prohibir el referèndum sense recórrer a mètodes inacceptables que perjudicarien moltíssim un Estat que ja està desacreditat per altres raons. Per tant, cal esperar que finalment es vencin tots els obstacles i que el poble tingui la oportunitat de parlar.

Al capdavall, allò que el poble català decideixi d’una manera lliure i responsable hauria de ser respectat per tothom –dins d’Espanya i més enllà. Si una majoria prou clara opta per alguna forma de separació, Espanya hauria de reconèixer honradament el seu fracàs a l’hora d’integrar els catalans dins el seu projecte polític i respondre de bona fe. Així mateix ho haurien de fer els altres veïns de Catalunya, preparant el terreny perquè el nou país pugui prendre el lloc que li correspon en el marc econòmic i polític del continent i començar a fer la seva contribució al nou projecte europeu.

(Traducció d’Ares Tuset i JCM a partir de l'original en anglès)


Very bad Bad Good Very good Excellent (17 vòtes)
carregant Loading
Lectures 11095 visits   Send post Send


Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Col·lectiu Emma is a network of Catalans and non-Catalans living in different countries who have made it their job to track and review news reports about Catalonia in the international media. Our goal is to ensure that the world's public opinion gets a fair picture of the country's reality today and in history.

We aim to be recognized as a trustworthy source of information and ideas about Catalonia from a Catalan point of view.
[More info]

quadre Traductor


quadre Newsletter

If you wish to receive our headlines by email, please subscribe.

E-mail

 
legal terms
In accordance with Law 34/2002, dated 11 July, regarding information services and electronic commerce and Law 15/1999, dated 13 December, regarding the protection of personal data, we inform you that if you don’t wish to receive our newsletter anymore, you can unsubscribe from our database by filling out this form:
quadre Hosted by

      Xarxa Digital Catalana

Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia