Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Tuesday, 19 march 2013

Català

El mal espanyol

Els problemes d’Espanya poden ser més greus que el desastre econòmic

A principis d’aquest mes, les màximes autoritats judicials espanyoles van forçar la dimissió del fiscal en cap de Catalunya. Aquest no és un càrrec electiu, sinó que l’ocupa un funcionari públic nomenat des de la capital, que no sol ser un català. El darrer titular va ser destituït sumàriament només unes hores després d’haver dit en una entrevista a una agència de notícies que “al poble se li ha de donar la possibilitat d’expressar el que vol”. Sona bastant inocu, llevat que la declaració es va fer dins el context del dret dels catalans a decidir sobre el seu futur polític. Potser és per això que immediatament ho va temperar afegint “en general, a qualsevol poble”, tot i haver deixat clar que a Espanya no hi ha “un marc legal que permeti un referèndum sobre la independència”. Tot aparentment legítim. Tanmateix, la mera implicació que potser s’hauria de trobar una manera perquè els catalans puguin dir la seva va convertir el que en el fons era una obvietat en una declaració incendiària i va causar la caiguda en desgràcia del fiscal. Això pel que fa a la independència del poder judicial – per no parlar de la llibertat d’expressió. 

Un mes abans, un general retirat de l’exèrcit espanyol va parlar en una reunió d’oficials sobre “l’ofensiva separatista - secessionista a Catalunya” i va fer una reflexió sobre la posició que haurien de prendre les forces armades. “La pàtria és més important que la democràcia”, va concloure. “El patriotisme és un sentiment i la Constitució només és una llei”. El públic va rebre amb aplaudiments el que es podria interpretar com una invitació a desobeir les lleis del país, o fins i tot com una justificació d’un cop d’estat. Com ha passat amb altres declaracions similars fetes en el passat recent, no hi ha hagut cap resposta significativa per part de les autoritats civils.

Aquests dos esdeveniments –i les reaccions oficials ben diferents que han provocat– denoten defectes de fons en la manera de funcionar d’un estat democràtic, i suggereixen que els problemes d’Espanya van més enllà d’un entorn econòmic que és certament desastrós. I el desencadenant en tots dos casos és la situació a Catalunya.

***

Actualment la situació econòmica a Espanya és més que complicada, i no hi ha cap pla de futur que no pressuposi que l’estat continuarà l’espoli d’unes poques comunitats productives per perpetuar el seu poder. Molts catalans pensen que el sistema polític en què es troben acabarà arruïnant la seva economia, aniquilant la seva cultura i portant-los a ser irrellevants com a nació. Últimament la gent s’ha desinhibit a l’hora d’expressar el seu malestar amb aquesta situació. I sembla que els líders que van triar també han abandonat la seva política tradicional de fer tot el possible per evitar la confrontació. Responent a una demanda popular generalitzada, han proposat una nova via que podria portar –si el poble així ho decideix—a la separació d’Espanya.

La part catalana voldria que aquest fos un procés negociat, gradual, pacífic i plenament democràtic, i s’ha ofert a discutir-ne els termes amb el govern espanyol. Fins ara, totes les propostes han estat refusades. La línia oficial de Madrid continua sent que la llei, tal com és, s’ha de seguir estrictament, i s’aplica una interpretació restrictiva de la Constitució de 1978 per negar, entre altres coses, la possibilitat de preguntar l’opinió dels catalans en un referèndum.

Mentrestant, la nova actitud de fermesa dels catalans ha despertat els pitjors instints d’un estat que se sent amenaçat. Tot i voler mantenir un posat impertorbable, el govern espanyol està utilitzant tots els recursos que té al seu abast per debilitar l’administració catalana i per intimidar els catalans. A la ja coneguda arma de l’ofec financer ara l’acompanyen una ofensiva política i judicial contra les institucions catalanes d’autogovern i una campanya mediàtica contra persones molt ben triades. Per altra banda, la purga del fiscal mostra que el govern està decidit a silenciar qualsevol expressió de desacord, fins i tot si surt de les seves pròpies files. I es manté viva l’amenaça militar, real o imaginària, com a part d’una estratègia de la por.

Aquells que observen des de fora el que està passant a Espanya tendeixen a fixar-se només en l’economia. Si miressin més de prop l’entramat polític de l’estat veurien que, fins i tot en la seva forma actual de país aparentment democràtic, Espanya conserva molts dels hàbits autoritaris de la dictadura de la qual va sorgir. Certament, alguna cosa deu anar molt malament en un país on es passen per alt les manifestacions d’un general que es podrien interpretar com una crida a les forces armades perquè es posicionin per damunt de la llei, mentre que es castiga com un acte de sedició manifestar un principi tan bàsic de govern democràtic com és el dret de les persones a expressar-se.

(Traducció d’Ares Tuset a partir de l'original en anglès)


Very bad Bad Good Very good Excellent (8 vòtes)
carregant Loading
Lectures 11998 visits   Send post Send


Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Col·lectiu Emma is a network of Catalans and non-Catalans living in different countries who have made it their job to track and review news reports about Catalonia in the international media. Our goal is to ensure that the world's public opinion gets a fair picture of the country's reality today and in history.

We aim to be recognized as a trustworthy source of information and ideas about Catalonia from a Catalan point of view.
[More info]

quadre Traductor


quadre Newsletter

If you wish to receive our headlines by email, please subscribe.

E-mail

 
legal terms
In accordance with Law 34/2002, dated 11 July, regarding information services and electronic commerce and Law 15/1999, dated 13 December, regarding the protection of personal data, we inform you that if you don’t wish to receive our newsletter anymore, you can unsubscribe from our database by filling out this form:
quadre Hosted by

      Xarxa Digital Catalana

Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia