Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Saturday, 1 july 2017 | VILAWEB

Català

Quan The New York Times t’esclata a la cara

L'editorial del diari nord-americà no únicament posa nerviós Mariano Rajoy

VILAWEB
 
ANDREU BARNILS
 
25-06-2017.-
 
 
El col·lectiu Emma és una de les coses més interessants que han passat en aquest país durant el procés polític. Aquesta gent, ciutadans anònims i poliglots, professionals preparats, s’han passat aquests últims vuit anys recollint les notícies i les opinions sobre Catalunya aparegudes a la premsa política d’arreu del món. Diuen que han llegit més de 12.000 peces. Sobretot en anglès, francès, italià, alemany. Un cop llegida la notícia, si calia aportar-hi algun matís o punt de vista, enviaven notes de resposta, que en alguns casos apareixen a la secció de cartes al director. Feina de formigueta no, encara més. Deu ser per això que quan, divendres passat, vaig llegir l’editorial de The New York Times que diu a Rajoy que permeti de fer el referèndum d’independència, la primera cosa que vaig fer va ser anar al compte de Twitter del col·lectiu Emma. I vaig trobar-me amb aquesta frase: ‘Ha costat anys i panys arribar aquí!’

Quanta raó que tenen.

L’editorial de The New York Times és perillós perquè, agradi o no, es llegeix a les ambaixades i governs occidentals. Diguem que crea opinió entre la gent que mana al món. I resulta que, en primer lloc, la peça afirma que l’1 d’octubre hi ha convocat un referèndum d’independència a Catalunya. En segon lloc, que la millor cosa que podria fer el govern espanyol de Mariano Rajoy és permetre’l i que els catalans votin que no a la independència. The New York Times s’allunya de la postura dels unionistes, dels comuns i dels independentistes en un sol text.

Comencem amb els comuns, amb alguns comuns, com Pablo Iglesias o Xavier Domènech, que vénen a dir que perquè l’1 d’octubre pugui ser anomenat referèndum l’han de convocar tots dos governs. Que no sé què de les garanties. Que o pactat o res. Doncs ara va i surt The New York Times i anomena ‘referèndum d’independència’ l’1 d’octubre. No parla de consulta. Ni d’acte de protesta ni de mobilització. Per això, alguns dels dirigents comuns han rebut el text amb fredor: per ells, l’1 d’octubre no hi ha convocat cap referèndum. Per The New York Times, sí.

Els independentistes, també és curiós, hem rebut amb salts d’alegria i eufòria desfermada un editorial que preveu que els catalans votin no a la independència. Tampoc no diria que el diari aconselli de votar no a la independència (llegiu-ne què en diu Xavier Sala i Martín), però en cap cas no ho combat. No s’hi oposa. Sigui com sigui, aquí tots agraïts. Fins i tot, es veu contents els qui es pensen que el diari ha demanat de votar no. I si veu la diferència entre el 9-N i l’1 d’octubre, escolta, doncs potser que el convidem a sopar i tot.

I després, tenim Rajoy i el seu govern. I aquests, encara avui, deuen tremolar de pensar que a veure si gaires diaris estrangers copien The New York Times, ara, i comencen a aparèixer editorials com aquest. Perquè potser sí que demana de votar no. Vés a saber. Però aposta per votar la independència de Catalunya. I això potser és exagerar. I ves que no corri la veu.Very bad Bad Good Very good Excellent (3 vòtes)
carregant Loading
Lectures 2550 visits   Send post Send


Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Col·lectiu Emma is a network of Catalans and non-Catalans living in different countries who have made it their job to track and review news reports about Catalonia in the international media. Our goal is to ensure that the world's public opinion gets a fair picture of the country's reality today and in history.

We aim to be recognized as a trustworthy source of information and ideas about Catalonia from a Catalan point of view.
[More info]

quadre Traductor


quadre Newsletter

If you wish to receive our headlines by email, please subscribe.

E-mail

 
legal terms
In accordance with Law 34/2002, dated 11 July, regarding information services and electronic commerce and Law 15/1999, dated 13 December, regarding the protection of personal data, we inform you that if you don’t wish to receive our newsletter anymore, you can unsubscribe from our database by filling out this form:
quadre Hosted by

      Xarxa Digital Catalana

Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia