Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Sunday, 17 september 2017 | EDITORIAL

Català

Espanya encara té una oportunitat a Catalunya


La manifestació de l´11 de setembre a Barcelona hauria d´haver esvaït qualsevol dubte que es pogués tenir sobre la determinació dels catalans a l´hora d´opinar sobre el seu futur col·lectiu. Any rere any, centenars de milers de persones han sortit al carrer per reclamar el dret a decidir la forma política que hauria de tenir la seva nació, i els representants que van elegir han treballat perquè en tinguin l´oportunitat. Aquest és el propòsit del referèndum sobre la independència anunciat per a l´1 d´octubre. Avui tot sembla indicar que es votarà, enfront de l´oposició espanyola i malgrat totes les maniobres per impedir-ho.
 
Idealment, hauria d´haver estat una votació autoritzada i vinculant, com les que es van fer al Quebec i a Escòcia, i molts observadors internacionals encara no entenen l´actitud intransigent del govern espanyol. Permetre un referèndum, participar en els preparatius i fer campanya contra la independència hauria estat la via més raonable i potser la més productiva. El President Puigdemont ha declarat repetidament la disposició del seu govern a una entesa sobre les condicions que ho farien possible, fins i tot acordar una altra data i una pregunta. Encara quedaria espai. A aquestes alçades un canvi d´estratègia a Madrid, com s´ha suggerit des de fora, és improbable. Amb tot, podria ser l´opció menys costosa, encara que només sigui perquè a les autoritat de l´estat els resultarà molt difícil frustrar el pla dels catalans sense recórrer a mètodes coercitius que se´ls girarien en contra.
 
La majoria de catalans confia que, malgrat totes les dificultats previsibles, l´1 d´octubre serà una jornada pacífica, o bé perquè el govern espanyol haurà retirat la seva oposició o bé perquè ells mateixos hauran decidit no fer-ne cas. Una cosa és segura: sortiran massivament a votar. Si aconsegueixen o no dipositar les paperetes a les urnes dependrà de fins a on les autoritats espanyoles estan disposades a arribar per aturar-los. No es pot descartar el joc brut, però agafar aquest camí no acabaria beneficiant l´estat. Les mesures de força, fins i tot disfressades de legalitat, podrien servir per destorbar el vot, però també donarien als catalans bons motius per triar la via directa cap a la independència. En qualsevol cas haurien guanyat: si celebrar un referèndum és un acte de democràcia, fer-ho contra la voluntat de l´estat és un acte de sobirania.
 
Sigui quin sigui el resultat, els termes del debat polític a Espanya quedaran definits pels fets de l´1 d´octubre. Pel sol fet de sortir a votar els catalans hauran afirmat els seus drets col·lectius com a poble. Negant aquest drets, el govern espanyol es pot haver col·locat en una posició insostenible: la de qui no està disposat a una entesa però al capdavall és incapaç d´imposar el seu poder. Irònicament, intentant aturar la democràcia pot haver contribuït a fer de la sobirania una opció real.
 
(Traduït de l´original anglès)


Very bad Bad Good Very good Excellent (1 vòte)
carregant Loading




Lectures 2380 visits   Send post Send


Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Col·lectiu Emma is a network of Catalans and non-Catalans living in different countries who have made it their job to track and review news reports about Catalonia in the international media. Our goal is to ensure that the world's public opinion gets a fair picture of the country's reality today and in history.

We aim to be recognized as a trustworthy source of information and ideas about Catalonia from a Catalan point of view.
[More info]

quadre Traductor


quadre Newsletter

If you wish to receive our headlines by email, please subscribe.

E-mail

 
legal terms
In accordance with Law 34/2002, dated 11 July, regarding information services and electronic commerce and Law 15/1999, dated 13 December, regarding the protection of personal data, we inform you that if you don’t wish to receive our newsletter anymore, you can unsubscribe from our database by filling out this form:








quadre Hosted by

      Xarxa Digital Catalana

Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia