Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Monday, 6 august 2012 | El Punt Avui, Premsa

Català

Catalunya mira al món

(Article publicat a El Punt Avui: "Catalunya mira al món" de Marc Bataller)

Catalunya mira al món

El col·lectiu Emma vetlla perquè els mitjans internacionals expliquin la “veritat” sobre Catalunya i la seva relació política amb l'Estat

L'entitat considera que el govern hauria de potenciar més la imatge internacional

06/08/12 - Barcelona - Marc Bataller

Any 2009. Neix el col·lectiu Emma, una organització que té com a repte evitar que els mitjans internacionals difonguin una visió “esbiaixada” de Catalunya. El nucli dur de l'entitat està format per dues persones, però hi ha una quinzena de col·laboradors que rastregen la premsa estrangera per veure què diuen sobre el nostre país. Si detecten errors flagrants, s'envia una resposta al periodista i el director del mitjà amb dades “contrastades” per intentar contrarestar la balança. També mantenen contacte directe amb professionals del periodisme perquè coneguin la realitat catalana i, sobretot, la relació entre Catalunya i Espanya.

Ara els articles estan més “ben encaminats” que fa un parell o tres d'anys, però cal continuar treballant. El principal handicap és que els corresponsals dels mitjans internacionals viuen i treballen a Madrid i l'ombra de l'aparell de l'Estat és molt allargada, segons explica l'economista i un dels impulsors del col·lectiu Emma, Salvador García Ruiz.

 
En aquest sentit, comenta que hi ha tres temes recurrents que patinen sobre Catalunya i que apareixen en alguns diaris de l'estranger: que Catalunya sempre demana més diners, i Emma els contesta informant-los del llast del dèficit fiscal i les seves conseqüències; critiquen que el govern català vol més autonomia i també interpreten la llengua catalana com un problema respecte a l'Estat espanyol. Sortosament, alguns articulistes ja han entès aquestes diferències i per exemple fa pocs mesos el prestigiós The Wall Street Journal alertava que Catalunya rebia un tracte discriminatori per part de La Moncloa i també posava en dubte les polítiques centralistes que s'estan fent des de Madrid.

The New York Times últimament també s'ha posat del bàndol català i destacava “l'estrangulament financer” de què és víctima la Generalitat, que es veu obligada a “donar suport a les regions més pobres a través de les taxes que recull Madrid”. La feina de l'executiu

Artur Mas ha esmerçat esforços a intentar fer feina de pedagogia a Europa i a la resta del món. El president de la Generalitat ha concedit entrevistes a mitjans internacionals i també començarà una gira europea. García Ruiz creu que l'executiu ha de pujar la “intensitat” de la campanya i que l'ha d'enfocar d'una manera diferent. Al seu parer, Catalunya no pot només explicar el pacte fiscal, perquè “sembla un simple problema econòmic”, sinó que ha de deixar clar que hi ha “un problema polític amb conseqüències econòmiques”. Fins i tot manté que s'entendria “millor” que es parlés d'estat propi i no de concert.

El nom: El col·lectiu Emma va manllevar el nom de l'abadessa Emma, la filla de Guifré el Pelós i Guinedilda d'Empúries.


Very bad Bad Good Very good Excellent
carregant Loading
Lectures 2593 visits   Send post Send


Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Col·lectiu Emma is a network of Catalans and non-Catalans living in different countries who have made it their job to track and review news reports about Catalonia in the international media. Our goal is to ensure that the world's public opinion gets a fair picture of the country's reality today and in history.

We aim to be recognized as a trustworthy source of information and ideas about Catalonia from a Catalan point of view.
[More info]

quadre Traductor


quadre Newsletter

If you wish to receive our headlines by email, please subscribe.

E-mail

 
legal terms
In accordance with Law 34/2002, dated 11 July, regarding information services and electronic commerce and Law 15/1999, dated 13 December, regarding the protection of personal data, we inform you that if you don’t wish to receive our newsletter anymore, you can unsubscribe from our database by filling out this form:
quadre Hosted by

      Xarxa Digital Catalana

Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia