Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Sunday, 8 january 2012 | El Temps, Premsa

Català

L'Emma busca amics

(article de Josep Gifreu publicat a El Temps)

Un article m’ha servit de consol per a cloure aquest fatídic 2011 i curiosament parla d’economia. No m’agraden els economistes quan volen explicar les causes de la crisi, ni els polítics quan atribueixen a la mà negra dels mercats totes les culpes de l’estat del malestar.

En canvi, l’article en qüestió comença amb un citació d’André Gide que fa: “M’agraden les nacions petites. M’agraden els petits nombres. El món serà salvat per uns pocs”.  Aquest memorable article acaba de publicar-se a Harvard, a la Harvard Kennedy School Review.

L’autor és Adam Price, parlamentari gal·lès del Plaid Cimru entre el 2001 i el 2010, fill de miner, declarat socialista i independentista. El títol és prou eloqüent: “Small is Cute, Sexy, and Succesful: Why Independence for Wales and Other Countries Makes Economic Sense”.

Eloqüent i explícit respecte del que hi sosté: que les petites nacions europees obtenen uns resultats econòmics molt millors que les grans. Un dels seus arguments és especialment contundent. Compara el PIB de dues regions veïnes i petites del centre d’Europa com són Luxemburg (independent, mig milió d’habitants) amb el Sarre (estat federat d’Alemanya, un milió).

El PIB de Luxemburg ve a ser el doble que el del Sarre. I argumenta l’autor que aquesta petita regió metal·lúrgica entre la Lorena i Luxemburg ha pagat el preu de preferir Alemanya a la seva independència en el referèndum del 1955. La seva conclusió és òbvia: la independència de Gal·les (tres milions d’habitants) aportaria molta més prosperitat econòmica al país que no l’actual dependència d’Anglaterra.

He tingut coneixement i accés a aquest text gràcies a la recomanació dels amics de l’Emma, que ja són prop d’un miler. Més ben dit, gràcies a l’Emma i la seva activa vigilància del que es publica sobre Catalunya a la premsa internacional. Perquè Emma és el nom d’un col·lectiu d’una dotzena de persones que, des de diferents talaies d’arreu del món, fan aquest seguiment sobre “la qüestió catalana”, ja sigui per contestar la sovint esbiaixada visió dels corresponsals estrangers a Madrid, ja sigui per recomanar textos internacionals favorables a la causa catalana.

Si vosaltres, amics lectors, voleu donar suport a la causa de l’Emma, podeu apuntar-vos al web dels amics del col·lectiu. La internacionalització del projecte català de sobirania és ara una prioritat.


Very bad Bad Good Very good Excellent
carregant Loading
Lectures 2028 visits   Send post Send


Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Col·lectiu Emma is a network of Catalans and non-Catalans living in different countries who have made it their job to track and review news reports about Catalonia in the international media. Our goal is to ensure that the world's public opinion gets a fair picture of the country's reality today and in history.

We aim to be recognized as a trustworthy source of information and ideas about Catalonia from a Catalan point of view.
[More info]

quadre Traductor


quadre Newsletter

If you wish to receive our headlines by email, please subscribe.

E-mail

 
legal terms
In accordance with Law 34/2002, dated 11 July, regarding information services and electronic commerce and Law 15/1999, dated 13 December, regarding the protection of personal data, we inform you that if you don’t wish to receive our newsletter anymore, you can unsubscribe from our database by filling out this form:
quadre Hosted by

      Xarxa Digital Catalana

Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia