Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Friday, 1 july 2011 | Premsa

Català

El Col·lectiu Emma, necessaris activistes

(Article de Martí Estruch a Media.cat)

L’activisme de carrer és molt complicat de dur a terme de manera coherent i continuada. En primer lloc, perquè no és gens senzill arrencar la gent del sofà de casa i de la pantalla de televisió i de les moltes altres que ara li fan la competència. Però fins i tot si això s’aconsegueix, la facilitat amb què l’activisme pot derivar en accions i actituds inacceptables és molt gran. A vegades per la pròpia inèrcia del moviment, a vegades induït de manera més o menys encoberta pels adversaris. No cal dir que quan l’activisme defensa posicions contràries al statu quo, els mitjans de comunicació tradicionals s’encarreguen amablement de magnificar els errors i minimitzar els encerts.


A Catalunya hi ha un exemple d’activisme que des de la distància dels anys podem considerar globalment com una indubtable història d’èxit: el de la Crida a la Solidaritat, recordat tot just fa deu dies en un documental. A banda que va aconseguir alguns dels objectius que es proposava, la Crida va aportar una manera de fer fresca i nova a la Catalunya dels anys vuitanta, obrint els ulls a molta gent, engrescant-ne molta d’altra i acostant al pacifisme un moviment independentista que en aquella època s’emmirallava molt en el del País Basc.
 
Com no podia ser d’altra manera, l’activisme digital ha anat prenent el lloc a l’activisme de carrer. Els avantatges són clars: per començar, no cal arrencar ningú del sofà o les pantalles, ans el contrari. Els recursos necessaris, mínims, i les possibilitats, gairebé infinites. Aconseguir resultats efectius i reconeixement social, però, tampoc és automàtic: la competència i la diversitat de propostes són igualment infinites.
 
Trobo especialment interessants dos exemples d’activisme digital català lligat a l’àmbit dels mitjans de comunicació. El primer és el que va dur a terme durant uns quants anys, durant la passada dècada, el col·lectiu Contrastant. Es van fer famosos per ser els primers a posar seny i desmuntar les inflades xifres d’assistència a les manifestacions, que els mitjans de comunicació reproduïen –i massa sovint reprodueixen encara- de manera absolutament acrítica citant els organitzadors, òbviament parcials, i aportant com a molt un apunt a la baixa de la Guàrdia Urbana. Però Contrastant també era una plataforma de lectura crítica dels mitjans, de la qual aquest Media.cat n’ha recollit amb molt d’encert el testimoni.
 
L’altre exemple, encara actiu, és el del Col·lectiu Emma. S’autodefineixen com un grup de catalans que volen que el món ens conegui com som, no com diuen que som. Tenen l’antena parada al que la premsa internacional (sobretot del món anglosaxó) publica sobre Catalunya i vehiculen respostes quan creuen que la visió que es dóna sobre el país és esbiaixada. Tenint en compte el lloc de residència de la gran majoria de corresponsals estrangers que informen sobre Catalunya, això passa prou sovint. La Fira del Llibre de Frankfurt va fer que més d’un en prengués consciència. La importància de tenir un observatori crític dels mitjans internacionals, amb capacitat de reaccionar ràpidament i fer-ho en un anglès correctíssim, és superior al que la majoria s’imagina. De la imatge que Catalunya té al món en depèn, en gran part, la facilitat per trobar-hi aliats, en tots els àmbits.


Very bad Bad Good Very good Excellent
carregant Loading
Lectures 2005 visits   Send post Send


Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Col·lectiu Emma is a network of Catalans and non-Catalans living in different countries who have made it their job to track and review news reports about Catalonia in the international media. Our goal is to ensure that the world's public opinion gets a fair picture of the country's reality today and in history.

We aim to be recognized as a trustworthy source of information and ideas about Catalonia from a Catalan point of view.
[More info]

quadre Traductor


quadre Newsletter

If you wish to receive our headlines by email, please subscribe.

E-mail

 
legal terms
In accordance with Law 34/2002, dated 11 July, regarding information services and electronic commerce and Law 15/1999, dated 13 December, regarding the protection of personal data, we inform you that if you don’t wish to receive our newsletter anymore, you can unsubscribe from our database by filling out this form:
quadre Hosted by

      Xarxa Digital Catalana

Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia