Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Tuesday, 6 july 2010 | Premsa

Català

Col·lectiu Emma i la imatge de Catalunya al món

(Aquest article ha aparegut en el número 148 da revista Capçalera del Col·legi de Periodistes, pàgina 28)

 
“Un periodista vol fer bé la seva feina”: aquesta hipòtesi, simple i òbvia, és una premissa fonamental que mou al Col·lectiu Emma, un grup de catalans que volem que el món ens conegui com som i no com diuen que som, i que per això responem a informacions esbiaixades sobre Catalunya publicades a la premsa internacional.

El Col·lectiu va sorgir pel cansament de veure com apareixien notícies inexactes sobre Catalunya a la premsa internacional sense que hi hagués una resposta profunda i sistemàtica. L’origen d’aquesta informació esbiaxada es deu principalment a què els corresponsals internacionals estan basats a Madrid i, per això, escriuen les seves cròniques amb prisma espanyol: “ells” (estat espanyol, partits polítics espanyols i les seves fundacions, mitjans amb seu a Madrid…) fan la seva feina i expliquen la “seva” realitat nacional. I “nosaltres” només ens queixàvem.

El procediment que seguim és senzill: quan surt alguna informació sobre Catalunya a la premsa internacional, dos membres del Col·lectiu preparem un esborrany de resposta que enviem a la resta de col·laboradors. Els demanen suggeriments en unes hores i, quan tenim la resposta definitiva, l’enviem al periodista, al seu editor i al seu mitjà. Volem que les respostes siguin molt completes, amb dades objectives i oficials, i escrites perfectament en la llengua del periodista: assumim que el periodista vol fer bé la seva feina i, per tant, la nostra tasca és ajudar-lo. I, per això, no pretenem que el mitjà en faci ressò (tot i que de vegades en fan), sinó que el propi mitjà i el periodista ho tinguin en compte per a articles futurs.

Sorpresa, molts periodistes ens responen i ens agraeixen el nostre escrit. Altres ens consta que ho han tingut en compte en nous articles que han fet. Molts no responen, però hem observat alguns canvis de tendència. I, amb altres, no hi ha res a fer: el seu biaix és enorme i a l’únic que podem aspirar és que el seu mitjà decideixi canviar de corresponsal a l’estat espanyol. Però és igual, seguirem responent cada vegada que els seus articles siguin esbiaixats.

El propi Col·lectiu ha evolucionat respecte els articles que responem i fem difusió. A l’inici obviàvem molts articles positius sobre Catalunya i vam decidir també fer-ne ressò, felicitar els periodistes i aprofitar, de vegades, per matisar part de l’article. I és que de fet la imatge de Catalunya al món és molt positiva. El problema és quan parlen de nosaltres com a subjecte polític, ja que moltes vegades ho fan en termes similars als que utilitzen mitjans ultraespanyolistes amb seu a Madrid. I la culpa és en gran part per la influència que tenen aquests mitjans i institucions espanyoles sobre aquests corresponsals. Però també perquè des de Catalunya no ens aclarim. Estem demanant al món una cosa molt complicada: que entengui que som una nació sense voler tenir el que tenen totes les nacions del món, un estat, que volem recaptar els nostres impostos o que la nostra llengua es parli al Parlament Europeu, tot i no ser un estat. I això ens confon a nosaltres i també confon als corresponsals estrangers. Com ens deia un periodista anglès, “si voleu ser un estat, voteu ser un estat, tothom ho entendrà, però si sou una autonomia heu d’acceptar que els límits els imposa l’estat espanyol”. I poc a afegir, que hem de respondre (o millor dit, ajudar) a la premsa internacional però també decidir què volem ser quan siguem grans.

La imatge de Catalunya al món és responsabilitat de tots i ens agradaria que hi haguessin més iniciatives, potser també des de l'àmbit oficial (tot i els condicionaments que això comporta). Però tot i que des del govern es fes una tasca impecable, continuaria sent necessari un grup independent del govern, sense cap ajut públic, des de la societat civil, que es relacionés de forma fluïda i permanent amb els mitjans internacionals.

I no, no responem a la premsa espanyola. No és només que no donaríem l’abast, sinó sobretot perquè s’ha demostrat que la pedagogia a Espanya no serveix per a res. El nostre món és el món.

Salvador Garcia, Membre del Col·lectiu Emma


Very bad Bad Good Very good Excellent
carregant Loading
Lectures 2057 visits   Send post Send


Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

Col·lectiu Emma is a network of Catalans and non-Catalans living in different countries who have made it their job to track and review news reports about Catalonia in the international media. Our goal is to ensure that the world's public opinion gets a fair picture of the country's reality today and in history.

We aim to be recognized as a trustworthy source of information and ideas about Catalonia from a Catalan point of view.
[More info]

quadre Traductor


quadre Newsletter

If you wish to receive our headlines by email, please subscribe.

E-mail

 
legal terms
In accordance with Law 34/2002, dated 11 July, regarding information services and electronic commerce and Law 15/1999, dated 13 December, regarding the protection of personal data, we inform you that if you don’t wish to receive our newsletter anymore, you can unsubscribe from our database by filling out this form:
quadre Hosted by

      Xarxa Digital Catalana

Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia